Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Η θρησκευτική μεταρρύθμιση

 Η Καθολική εκκλησία είχε βρει έναν πολύ έξυπνον τρόπο για να εκμεταλλεύεται τον απλοϊκό και αμόρφωτο λαό: Εξέδιδε τα περίφημα συγχωροχάρτια, έγγραφα δηλαδή που αγόραζε ο "αμαρτωλός" από την ενορία του, και τα οποία έγραφαν την επίσημη διαβεβαίωση της Εκκλησίας πως του σβήνονταν οι τιμωρίες. 

Το πιο έξυπνο όμως δεν ήταν αυτό· ήταν που είχαν πείσει τους ανθρώπους πως όσο πιο μεγάλο θόρυβο έκαναν τα νομίσματα όταν έπεφταν στο κουτί προκειμένου να πάρουν το συγχωροχάρτι, τόσο πιο πολλές αμαρτίες τούς συγχωρούνταν! Με άλλα λόγια, όσο πιο πολλά πλήρωναν, τοσο πιο εύκολα θα άνοιγε η πόρτα τού παραδείσου γι' αυτούς..

Έτσι λοιπόν κάποιοι, σαν τον ιερέα Μαρτίνο Λούθηρο, διαπίστωσαν πως πουθενά στα ιερά βιβλία δεν γινόταν λόγος για ανατολίτικο παζάρι με τους φύλακες του παραδείσου!

Μία μέρα τού 1515 ο πάπας Λέων Γ΄ έδωσε την άδεια για μαζική πώληση συγχωροχαρτιών.


Αυτό έγινε η αφορμή να αντιδράσει έντονα ο Λούθηρος, ο οποίος δεν μπορούσε να δεχθεί τις διακηρύξεις της εκκλησίας ότι μόλις ακουστεί ο ήχος από τα χρήματα που πληρώνονται για το συγχωροχάρτι, αυτομάτως συγχωρούνται οι αμαρτίες.




Γνωστοποίησε την διαφωνία του, κάνοντας κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή: Αμφισβήτησε δημόσια και επίσημα τις απόψεις του πάπα.





Ο πάπας αντέδρασε, αφορίζοντας τον Λούθηρο ως αιρετικό.

Ο Λούθηρος απάντησε μαχητικά, καίγοντας δημόσια την βούλλα (έγγραφο) του αφορισμού του

Ο Λούθηρος, μαζί με τους υποστηρικτές του (τους Προτεστάντες όπως ονομάστηκαν· τους διαμαρτυρόμενους), δημιούργησε ξεχωριστή γερμανική εκκλησία.

Η καθολική εκκλησία αντέδρασε αφενός με προπαγάνδα εναντίον των προτεσταντών, αφετέρου θέτοντας σε ισχύ τον θεσμό της Ιεράς Εξέτασης, η οποία υπήρχε από τον Μεσαίωνα αλλά είχε ατονήσει η λειτουργία της.
(Η Ιερά Εξέταση ήταν εκκλησιαστικά δικαστήρια τα οποία προσπαθούσαν να επιβάλλουν (λλ...) την επίσημη άποψη του πάπα. Για να το καταφέρουν αυτό, δεν δίσταζαν να βασανίζουν, ακόμη και να καίνε ανθρώπους...)


Το αποτέλεσμα ήταν πως για πολλά χρόνια η Ευρώπη κλονίστηκε από θρησκευτικές διαμάχες.

Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου (24 Αυγούστου 1572, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαρθολομαίου), όπου σφάχτηκαν χιλιάδες Γάλλοι προτεστάντες από τους Γάλλους καθολικούς, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του θρησκευτικού φανατισμού.​


Οι θρησκευτικές διαμάχες οδήγησαν με την σειρά τους τα επόμενα χρόνια σε καινούριους  πολέμους, όπως ο σκληρός τριακονταετής πόλεμος (1618 - 1648)...