Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Περιγράφω ένα κτίριο

 

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου επισκεφτήκαμε με τους γονείς μου και τους παππούδες μου τη Συκιά και συγκεκριμένα την εκκλησία του Αγίου Αθανάσιου που εκείνη την ημέρα γιόρταζε .

Η γιαγιά μου είναι από τη Συκιά κι έτσι μου είπε πολλά πράγματα για την ιστορία της εκκλησίας του  Αγίου Αθανασίου ,που είναι δυο αιώνων .

Η ιστορία του αρχίζει το 1818, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του και ολοκληρώθηκαν το 1819.Μετά από δυο χρόνια οι Τούρκοι έκαψαν ένα μέρος του ναού. Τότε είχε ξεσπάσει η επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική με αρχηγό τον Καπετάν Χάψα .Το 1854 ο οπλαρχηγός Τσάμης Καρατάσος πυρπόλησε την τουρκική φρουρά  που είχε οχυρωθεί  στο εσωτερικό του ναού για να σωθεί. Μετά την επανάσταση έδωσε κάποια χρήματα και μαζί με τα χρήματα των κατοίκων , ο ναός κατασκευάστηκε το 1861 .

Ο ναός βρίσκεται στον παλιό οικισμό της Συκιάς .Είναι αφιερωμένος εκτός από τον Άγιο Αθανάσιο και στην Αγία Τριάδα .

Η εκκλησία είναι φτιαγμένη από γρανιτόλιθους και το χτίσιμό της είναι πολύ προσεγμένο .Κατασκευάστηκε με φτωχικά υλικά , αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους τεχνίτες να χρησιμοποιήσουν τεχνικές υψηλού επιπέδου .Κυπαρίσσια δικέφαλοι αετοί , πτηνά και Χερουβίμ στολίζουν  το εξωτερικό του ναού.


Όσο όμορφος είναι ο ναός εξωτερικά άλλο τόσο είναι και εσωτερικά .Ένιωσα δέος όταν μπήκα μέσα .Όμορφος με μεγάλες εικόνες , με ξυλόγλυπτο τέμπλο και ταβάνι με γεωμετρικά σχέδια .Εντύπωση μου έκανα οι δύο επιτάφιοι στο βόρειο και νότιο τοίχο του ναού.

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου είναι τόσο όμορφος και με τόση ιστορία, που αξίζει όλοι να τον επισκεφτούμε .

                                                                           Καλή

 

Πριν δυο χρόνια οι γονείς μου κι εγώ ταξιδέψαμε στη Μόσχα και επισκεφτήκαμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου .

Ο ναός βρίσκεται στην Κόκκινη πλατεία. Χτίστηκε το 1561 κατόπιν εντολής του τσάρου Ιβαν του τρομερού .Αρχιτέκτονας του ναού  ήταν o Yakolev ,ο οποίος αργότερα τυφλώθηκε κατόπιν εντολής του τσάρου για να μην μπορέσει να ξαναχτίσει ανάλογο ναό που να τον ξεπερνάει σε ομορφιά .


Αποτελείται από οκτώ παρεκκλήσια χτισμένα γύρω από ένα κεντρικό κτίριο .Αυτό που τον κάνει μοναδικό είναι η εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική , οι τρούλοι και η πολυχρωμία που κυριαρχεί .Ο Άγιος Βασίλειος είχε το χάρισμα να προβλέπει το μέλλον και πολλές φορές οι Μοσχοβίτες τον κορόιδευαν γι΄αυτό .Το 1547 προέβλεψε τη μεγάλη πυρκαγιά της Μόσχας κι έτσι βοήθησε στο να μη καταστραφεί η πόλη .Αγιοποιήθηκε το 1577.

Κατά την επίσκεψη μου στον ναό ένιωσα δέος και συγκίνηση .Είναι ένας ναός που μοιάζει με μια πολύχρωμη τούρτα .

                                                                              Ηλιάνα

Το μοναστήρι Παναγία Σουμελά βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Βερμίου ,κοντά στο χωριό Καστανιά .Είναι το πνευματικό κέντρο των Ποντίων και σπουδαίος ναός της Ελλάδας .

Πιστοί πάνε και προσκυνάνε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας , που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά .Η ιδέα να ιδρυθεί το μοναστήρι ήταν του συγγραφέα Φίλωνα Κτενίδη και του σωματείου <<Παναγία Σουμελά>> .Χτίστηκε το 1951 και τα εγκαίνια του έγιναν το 1952 .    Είναι ναός βυζαντινού ρυθμού.

Εξωτερικά είναι πανέμορφα .Υπάρχουν πολλά δέντρα , καταπράσινοι θάμνοι . Ακόμα εκεί βρίσκονται και άλλοι δύο ναοί , πολλοί ξενώνες ,μια βιβλίοθήκη και μια έκθεση με παλιά κειμήλια και εικόνες .

Εσωτερικά ο ναός μυρίζει μύρο .Είναι στολισμένος με πολλά ψηφιδωτά και εικόνες που μπορείς να προσκυνήσεις .


Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην κοίμήση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Αξίζει να πας , είναι πολύ όμορφα .Εγώ όταν επισκέφτηκα την Παναγία Σουμελά χάρηκα πολύ και θα ήθελα να ξαναπάω .

 

                                                              Κωνσταντίνος

 

Στη Μεγάλη Παναγία , το χωριό του μπαμπά μου , πριν από πολλά χρόνια κατασκευάστηκε ένα σχολείο που λειτουργεί μέχρι και σήμερα .


Μόλις μπαίνεις στον προαύλιο χώρο αντικρίζεις έναν κήπο με όμορφα λουλούδια και ένα πλακόστρωτο δάπεδο που σε οδηγεί στο γήπεδο του μπάσκετ και στην είσοδο του σχολείου .

Στο ισόγειο υπάρχουν οι αίθουσες που γίνεται το μάθημα και μια αποθήκη .Δεξιά σου , στο βάθος , διακρίνεις μια ξύλινη σκάλα που σε οδηγεί στον πρώτο όροφο. Εκεί , στα αριστερά είναι το γραφείο των δασκάλων , η αίθουσα της μουσικής και οι τουαλέτες .Στην άλλη μεριά υπάρχει η αίθουσα αναμονής και η θήκη για τους γεωγραφικούς χάρτες .

Κάθε καλοκαίρι πηγαίνω εκεί και χαίρομαι πολύ , γιατί παίζω με τους φίλους μου διάφορα παιχνίδια.

                                                            Βασίλης

 

Έξω από το χωριό του Νέου Μαρμαρά δεσπόζει το μετόχι της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους .

Αποτελείται από δύο ναούς .Ο μικρός ,που χτίστηκε το 1960 είναι αφιερωμένος στην Παναγία .Ο μεγάλος χτίστηκε με πρωτοβουλία του Δεσπότη , που ήθελε να χτίσει έναν ναό αφιερωμένο στους Νεομάρτυρες .Είχε τα λείψανα των Αγίων και έτσι αποφασίστηκε να αναγερθεί ο ναός προς τιμή τους .Χρονολογείται γύρω στα 1991.


Εξωτερικά και οι δυο ναοί είναι πέτρινοι με μεγάλη αυλή , που όταν γίνεται αγρυπνία γεμίζει με αυτοκίνητα .Ο πίσω χώρος είναι γεμάτος ελιές και λίγο πιο πέρα βρίσκεται ένα σπιτάκι για να κοιμούνται οι παπάδες και οι διάκοι .

Στο εσωτερικό του μικρού ναού υπάρχουν λίγες καρέκλες και στασίδια .Δεν υπάρχει Αγία Τράπεζα , όπως αυτή του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του χωριού , αλλά είναι χτιστή στον τοίχο .

Στον μεγάλο ναό υπάρχει περισσότερος χώρος , πολλές καρέκλες και ένα τραπεζάκι με χειροποίητα πράγματα από το Άγιο Όρος .Στους τοίχους , που δεν έχουν αγιογραφηθεί , υπάρχουν εικόνες που είναι ζωγραφισμένες στο Άγιο Όρος .Η Αγία Τράπεζα είναι κανονική και τα καντήλια κατεβαίνουν με έναν περίεργο τρόπο .Υπάρχουν πολυέλαιοι και μανουάλια για να ανάβεις τα κεριά .

Όταν  μπαίνω μέσα μου αρέσει να μυρίζω το λιβάνι .Την παραμονή της αγρυπνίας ο Πάτερ Γρηγόριος τελεί την ακολουθία και κάνει θεια μετάληψη .Από το απόγευμα πηγαίνω με τον μπαμπά  μου ανάβουμε τα καντήλια , ετοιμάζουμε τα κεριά και τα τακτοποιούμε τα μικρόφωνα .Νιώθω τυχερός που μετέχω σε αυτή τη διαδικασία και ακόμα αισθάνομαι πολύ όμορφα που βρίσκομαι στο ναό και παρακολουθώ την αγρυπνία .

 

                                                                    Στάθης